14 Sep 2012

guinea pig vs kencing tikus

Hujan renyai2 nie kalau tido mesti sampai ke pagi esok lah. Kompem sesangat. Ok dah xpayah melalut,nak pendekkan cita,aku rasa dah lebih sebulan mak aku keluarkan machine gun dia. Hari nie aku rasa genap 430x (tipu) dia bebel kat aku benda yang sama. Orang perempuan nie kalau bebel 40 hari pun tak rasa penat ke? Eh2! Aku perempuan ke lelaki. Kadang-kadang aku pelik jugak dengan mak2 nie asyik bebel 24 jam air liur tak habis ke?dia orang bebel nie untuk kebaikan dan bukan untuk keburukan. Ok fine aku dah lebih2.
Mak aku nie cepat gelabah. Baca tuh gelabah baca nie gelabah. So kesimpulan nya dia memang suka mengelabah. Hari tuh mak aku ada baca dekat paper ada sorang budak meninggal terkena kencing tikus effect dari dia membela hamster. Mengikut perkiraan calender dah lebih 7 bulan aku bela Amud (Guinea pig). Sepanjang tempoh 7 bulan nie setiap kali adik aku demam mesti dia akan gelabah and tuduh amud aku nie pembawa virus kencing tikus. Setiap kali pergi jumpa doc xpernah pun doc tuh cakap adik2 aku terkena Leptospirosis kejadah apa tah. Nak nyebut pon susah nak hafal lagi lah. Amud aku klasifikasi kan sendiri sebagai haiwan yang bahaya. Nak tahu sebab apa? Jangan sesekali buat dia terkejut beruk, buruk padah nyya kat korang. Silap hari bulan calar balar tangan korang.Amud pun haiwan yang jinak dan manja. Kadang2 ja ok. Selalu nya x. Kalau korang rajin letakkan dia atas paha korang belai2 dia so manja lah. Sebenarnya hamster or amud nie memang probability pembawa virus pada jangkaan aku agak tinggi kalau korang jaga dia macam tikus liar. Senang cita korang nak bela tapi korang sendiri pemalas. Kalau ikut virus nie bela kucing pon ada side effect jugak. Aku memang lah pemalas tapi bila aku tengok amud terus aku jadi rajin. So ini lah routine aku setiap minggu bersama amud.. Tadaaaaaaaaaaaa!!!! ( gila nak nunjuk! tapi banyak nya adik aku yang buat)


Amud dimandikan ok bukan mandi sendiri setiap minggu. Bergantung pada tahap kerajinan tuan dia. Seminggu sekali or 2 kali. Selalu sekali je lah. Orang rajin memang macam nie.

Tukar habuk kayu 2 kali seminggu. Setiap kali tukar habuk kayu korang rajin2 lah basuh jugak ye cage dia.

Amud faveret dia makan rumput. So kalau aku ada kat rumah setiap petang setiap petang kepada petang lah amud akan dibawa berjalan2 ke rumput2.Ayat nie nak termuntah aku baca terlampau skema. Korang paham ke tak ha!!!

Manja bukan. Macam tuan dia. Hahahaha. Jelek bangat dong.

Mesti korang akan cakap. Wah! Rajin nyer budak comel nie. Oh No.. Alah ngaku ja yang korang cakap aku rajin kan. Aku tahu lama dah tuh. 

Ohhh yezazaa... ini bukan fake or paksaan. Ini betul2. Sape cakap kucing and amud tak bole bersatu. Ok fine! my uyeh sangat2 baik walaupun dia andartu tapi dia sayang amud macam anak dia. 

* Aku lah rasa kan xkan ada virus kencing tikus kalau korang bela dia baik2. sekian dari pakar motivasi. Alamak2 maaf ini rahsia ok. jangan bagi tahu orang saya pakar motivasi. hikhikhik

2 comments:

cik hijau said...

salam.sekadar ingin bertanya.
sebenarnya,saya dah jatuh chenta nk bela gp jugak.
cume,xberani lagi.
hm,macam mane ye dgn penjagaan gp ni?
i mean,kalo xtukar habuk kayu tu,2kali smnggu,.?busuk giler2 tak?
mcm mana nk uruskan pee ngan poo dy?
xbole toilettrained ke ?
gp ni busuk tak?
sbb sy masih student.kalo bela pom,dlm bilik yg kecik je.tkot nnti,busuk.
thanks in advance ! :)

Azraa Lyana said...

wasalam. Hye cik hijau.gp nie senang jer nak jaga dia. xbanyak karenah & jimat kos.if dedak dia dah habis kita boleh bagi rumput or sayuran ja. xbanyak songeh lah.pasal habuk kayu tuh xbusuk sangat2.kita boleh toilettrained and suma accessories boleh beli dekat kedai pets, cage dia lebih baik beli yang besar terus sebab dia cepat membesar. saya masa baru beli dulu ada sekali tuh bawak dia pergi kelas. dia duduk dalam box senyap2 sampai habis kelas.xbising langsung. letak dalam poket pergi jejalan pun ok. nanti dah beli tunjuk lah gambar kat sy plak ok! :)

Post a Comment

 
Copyright 2014 © Reserved to Sara Liyana Design By Cik Nurfarah