18 Sept 2014

Jangan Tangkap Gambar Kucing




Jangan tangkap gambar kucing.. Boleh bawa kematian, bila terjadi kematian, siapa yang bunuh?? Sudah semestinya si pemegang camera? Jadi apa hukum nya? Jatuh lah hukum haram kerana dengan sengaja sebab kematian kucing tuh.


Ini memang sangat lawak sarkas tahap tenuk.


Sapa cakap tangkap gambar kucing boleh sebab kan dia mati.Meh sini aku pelekuk dai sorang sikit.


Dedulu mak aku pun selalu cakap, tangkap gambar kucing boleh mati, aku nie kadang-kadang ada gak ah dungu, aku ikut ja apa mak aku cakap,sampai sekoq pun kucing aku tak dak gambar kenangan.


Dungu aku bukan tak bersebab keh, dulu penah tangkap gambar kucing tapi duduk 2 3 minggu terus mati, itu sebab aku tak tangkap gambar kucing aku. Trauma hat boleh kena stroke tau dak.


Bila lelama aku pikir kalau tak dak gambar. macam mana nak kenang-kenangan sesama..


Aku tengok dari 5 tahun lepas aku keja  tangkap gambar kucing aku , sampai lani elok ja dia, lani mak aku plak asyik selfie dengan kucing dia, dulu cakap macam-macam, sekarang penuh memory fone, nasib baik zaman sekarang bukan jenis guna kodak , negatif film bagai, kalau dak jenuh amoi cina nak cuci gambar mak aku selfie. Nasib baik bapak aku tak bagi mak aku buat facebook , kalau dak jenuh budak-budak sekolah kena lawan ngan mak aku upload gambar selfie paling banyak


Bila dah besar nie aku perasan lah dulu kucing-kucing aku yang mati tuh sebab kena langgaq keta, bergaduh, makan racun bagai, dah kebetulan pagi tadi tangkap gambar, petang keluar gaduh pasal cikaro, lepas tuh kalah terus kiok,memang lah orang ingat tangkap gambar kucing tak boleh.


Kucing aku yang 5 tahun lepas  yang aku asyik tangkap gambar tuh, emang nya ngak pernah mau keluar dari kawasan rumah aku. Jadi dia tak pernah lintas jalan kehulu kehilir, mengurat betina pun tak, bergaduh pun tak, kencing bersepah pun tak, jadi mitos-mitos tangkap gambar kucing nie tah betul tah tidak. Tak mau ah cakap lebih-lebih , takut plak haku.


Lagipun aku ada baca kat blog-blog, tangkap gambaq kucing jangan kasi flash nanti dia ada effect tertentu macam menggangu degupan jantung dan saraf otak anak bulus kita, malas plak aku nak explain panjang-panjang, pendek kata jangan guna flash camera.














Kucing aku berak pun aku suka tangkap gambar, ini baru sikit, belum aku hupload gambar mak aku tengah selfie lagi, kalau tak jenuh kena diabetis hampa semua. Terbekenan ngan mak aku pulak.  Sapadia rasa tangkap gambar kucing tuh tak boleh, kesian lah kat kucing sama, depa nak selfie gak, ingat hampa jaka.

34 comments:

akubiomed said...

Kata orang tua-tua tidak elok tangkap gambar kucing. Nanti nyawa kucing tidak panjang tetapi saya tidak tahu sejauh mana kebenaran tersebut. Kucing adalah haiwan kesayangan Rasulullah.

sara zuliana said...

Ada org ckp org dulu-dulu ckp tak bg tangkap gmbar tuh maybe sebab camera dulu2 kan ada flash. So dia akn gangu otak ka apa tah. Ada dlm blog.bole search... byk sy tgk skrg nie gmbar kucing2 .insyallah xda apa2.

Aksara Biru said...

bulusss die kembanggg..comelll

sara zuliana said...

Sekarang dah xkembang.. bulu kena shave.. maharaja kutu nie

Syazrahtarmin said...

dulu selalu dgr statement tuhh.. sekarang jarang dahh.. btw cantekk la bulu kucingg awakkk :D
COMEYYYYYY...

Unknown said...

alhamdulillah, kucing sy ada lagi even dah byk kali amik gmbr. :p

sara zuliana said...

dia nie jenis macam maharaja lupa daratan nie, berlagak kemain ini kucing.. nampak ja comel tapi sombong kalah manusia tau

sara zuliana said...

cik wangi, saya nya gambar kucing sampai full memory..

Unknown said...

teringat kat kucing saya...sebiji serupa,,,,,

-Azni Zuhaini- said...

For me it is ok to take cat pictures coz they're way too cute. Subahanalla :)

Unknown said...

hehe..tu perumpamaan org dulu2..macam jgn ambik gmbr bertiga, nanti sorang mati..haha..sebenarnya tak berapa lawa gambar bertiga.. :) btw, kucing awak sangat comellll

sara zuliana said...

kucing nie kekadang sepesen ja rupa dia.. tuh yang buat kita teringat,,hihi

sara zuliana said...

sgt cute.. hihi.. klu xda dpn mata mesti teringat-ringat punya

sara zuliana said...

aah, yang 3 org bila tgkp gmbar selalu jgk dgr.

sudu seramik said...

gebubunya kucing. Dulu amik gmbr anak kucing baru lahir. esoknya mati. mak kata sbb flash kuat sgt. tapi tak tau la tu mmg puncanya ke tak

sara zuliana said...

dulu sy ada ambik video guna flash camera tuh, lepas ja dpt tau flash tak ley guna untuk kucing terus saya warning adik2 supaya xguna kalau nak snap pic kucing. takut .. huhu

Mazni Munawar said...

saya pun slalu dgr org cakap camtu jugak. bila fikir balik rasa mcm tahyul pun ada, hahaha. tengok kucing jepun yg nama maru tu gambar dia tersebar kt internet, kat youtube, elok je. makin bertambah gemuk adalah. btw comel kucing akak <3

sara zuliana said...

Aah maru 2 satu lg contoh..tuh mcm mitos ja. Tp rasanya kalau ada yg masih percaya tgkp gmbr kucing xbole xramai. Kalau ada pun sorang dua ja.

Unknown said...

hands-on akak penuh gambar kucing akak��

Unknown said...

Kita pun pernah dengar amaran yang sama..Sampai sekarang masih terngiang-ngiang kat telinga. Dan tak berani pun nak ambil sampai sekarang..he..he.

sara zuliana said...

Hihihi... :p

sara zuliana said...

Awak mesti trauma kan. Dulu pun sy mcm 2 jgk.skrg ni kucing dh naik bosan asyik kena tgkp gmbr manjang. Huhu

Yaya Mohd said...

xpernh dgr pula lau amik gmbr kucing boleh mengakibtkn kmtian..huhu
anyway, kucing tu omei laaa ^,^

sara zuliana said...

huhu.. ada mitos macam tuh.

Cik bunga mawar said...

alahai, cte sunggohhh :)

Tu mitos ja tu, kalau dah nak ajal kucing tu, xtangkap gambaq pon mati jugak

sara zuliana said...

Aah cik mawar... mitos semata.. huhu..

Sufi said...

tuhla..masa kecik pernah gak duk dgr psl mitos ni..kebetulan plak lps ambik gamba ngn kucing,kucing tu mati..tp besar2 dh paham kan..hehe

sara zuliana said...

sedih kalau tetiba kucing kita mati... ;(

Ibu Fahim said...

Ya Allah...Cutenya...
Suka kucing...tapi tak reti bela...;-)

sara zuliana said...

Dulu sy pun xreti bela jgk. Lps ja bela terus rasa syg. Kucing nie kdg2 geram jgk sy. Mkn nk kena bersuap. Kdg2 xsuap mkn sikit ja kdg2 tuh xmkn lgsung. Geram btol sy. Hihi

Nedzork said...

http://gambarawekmelayu.com/gambar-kucing-comel/

Unknown said...

dulu sy pun kire macam tuh. tapi kalau sy ingat pun dah banyak dah gambar kucing yg sy ambik tuh hakak.. jadi caye tak pecaye je la dengan cerite ambik gambar kucing boleh mati tuh.

Anonymous said...

Saya pun tak percaya kucing mati cepat kalau kita ambil gambar dia. Takde penerangan saintifik langsung. Tapi ada 2 kes kebetulan berlaku, saya mmg tak pernah ambil gambar kucing, ada sekali saya ambil gambar, lepas beberapa minggu kucing tu mati. Itu cerita lama, tapi pagi ni berlaku lagi, saya ada 3 beradik kucing, salah seekor saya ambil gambar bulan lepas sebab dia duduk dalam bakul nampak comel. Dan kucing yg saya ambil gambar tu mati dilanggar kereta pagi ni (itu yg saya cuba search pasal mitos ni pagi ni dan jumpa blog awak ni). Tinggal la 2 beradik je kucing saya. Saya anggap dua2 kejadian itu kebetulan je la, nak percaya mitos2 ni susah juga.

Hakim said...

Semalam aku baru je share gmbr anak kucing kat Facebook..td aku balik keje plk 10 malam tiga3 jatuh dalam salut air tandas..dua mati satu hidup...aku pasti yg aku dah tutup lubang salur air tu sblm pg kerja pg td..

Post a comment

 
Copyright 2014 © Reserved to Sara Liyana Design By Cik Nurfarah