11 Nov 2014

slow macam labi-labi

Woii.

Hampa dok buat apa???

Ada orang tanya hakak hampa tuh apa??

Semalam hakak cakap telefon dengan orang joho, hakak nie jenis tersasul sikit, tercakap lah "depa buat tak lagi". Dalam berbelit-belit lidah cakap keyel bole pulak terkeluaq perkataan depa.jilake betul.

Dah la hal pejabat, terlopong minah tuh tak faham, seb baik dalam fone, kalau dari mata turun ke hati jenuh hakak buat muka tak tau malu nak cover.

Hampa tuh kalu bahasa2 selatan nie cam korang lah, depa plak macam diorang.ha gituh. Lepas nie jangan dok tertanya2 hakak nie asyik hampa ja dah pasai apa. Sawan.

Satu lagi orang2 selatan nie kadang2 hakak kalau cakap telepon mesti nak ajuk cakap. Haram betul. Kadang2 kita cakap tige, depa mesti nak cakap tigaaaaa. Dah ar aaaaa tuh macam nak jadi tigo... buruk ok. Cam lidah lembu ja tebal nya nak sebut tigaaaaa tuh. 
Pendek kata nora danish ja bole cakap kedah dengan slang yang ok ok ar..

....................................
Macam nie lah hakak nak tanya hampa sikit. Ada dak suka bawak keta slow macam labi-labi tak pun macam siput babi.

Hakak tertanya2 pasepa ada orang tuh suka bawak 40 ke 60 cam tuh tapi duduk lane kanan?? Pasepa ha??

Hakak dulu masa tengah test jpj pun depa ajaq bawak 60. Tak kematu juboq ka bawak slow2 dok lane kanan??

Tapi tak pa orang dok lane kanan pahtu bawak slow macam labi2 nie selalu dapat pahala free ja, sebab orang cam hakak nie yang sibuk nak pi keja, yang kalut nak balik tengok akasia nie, selalunya ar , selalunya tak pernah tak maki.. 


So, hakak nak tanya hampa yang suka bawak slow dok lane kanan nie, apa sebenaqnya peraaaan hampa suka dok buat orang maki hampa?? Memang ar bawak slow tuh selamat, tapi hampa buat orang lain tak selamat bila hampa dok lane kanan.

Selalu nya yang tak reti sangat nie, kalih2 tepi mesti pompuan, tak reti parking pompuan, naik divider tak tentu hala pompuan, langgaq dinding parking pompuan, langgaq gate rumah pompuan, naik keta rempon pun pompuan, lembab macam labi dok lane kanan pun pompuan. 

Kalau ada benda tak kena atas jalan lepastu lalu tepi tengok pemandu tuh pompuan, "patut lah pompuan yang bawak".. kalau nampak keta bawak laju macam nak drift kelih2 tepi tengok pompuan yang bawak mesti nak kata "tudia pompuan nie".binawer sungguh.

Panjang2 nie hakak nak pesan.


Bawak slow lane kiri nah, bukan kanan.. harap faham semua tuh. .marah ni marah.

...................

Hakak nak ingatkan hampa first segmen hakak tuh akan berakhir pada 14.11 jam 12.00 malam. So sapa2 yang belum join sila cepat-cepat join. Rm 50 tuh tak lah banyak tak la sikit, tapi setakat nak belanja cikaro tuh dah lepas.. 

Meh2 join cepat sebelum contest berakhir... 

13 comments:

Yana Yani said...

saya baru P, tak berani nak p lane kanan...hehe

anyway saya membalas kunjungan =)
Diari Seorang Mama

p/s-saya rasa setting untuk word verification kena buang lah, susah nak tinggal komen ni

Anonymous said...

hyeee...

Sara Liyana said...

yeke....sy xpnh tau.huhu...nanti sy buang

Julia Johari said...

Suka lahai loghat utara kak sara liyana kita ni...wewittttttttt puji hat tu dulu...ceq bukan orang kedah ka penang ka...tp mak bapak ceg mmg asal utara...anak dia pun terikut sma eh ckp depa2 tu hehehhehe...haaaaaaa hat dok pi lane kanan bawa pelan2 pasaipa...kan dh kena sembur kt blog hehhehe...ceq bawa kereta mmg laju...tp dok lane tengah je...tak berani dok lane kanan ceq bawa kereta kecik hehehhe

Sara Liyana said...

Ceq org mana ceq.hihu. sama la kita keta kecik.masalah kt sini jln biasa ada 2 lane ja. Kiri slow kanan pun slow. Harap2 ada la jalan atas langit.

Cik Fafa said...

cheq tak dak lesen. sekian. haha.
dulu masa dok belajaq kat bangi, memang tak boleh tukaq pi slang key-el. cakap dengan orang sana ibarat ayam dengan itik.dengan lecturer pun jadi macam bahasa baku.

Sara Liyana said...

Sama la cik fafa. Mulut nie selalu jadi kelaku tersilap ckp. Kdg2 kena bahan ja.

Cik Balqis said...

Lawak naa loghat akk. Suka ceq baca. Rasa cm feeling baik la..hihi
Tp pasai pmpuan sumo dok disalahkn tu da slalu sgt dgr. Ceq mmg xsuka betui. Ada ja laki buat pesen lagutuu. Xbaik tauu
Belog Miss Balqis

Sara Liyana said...

Pesennnn.... saja la. Xsuka sungguh org salahkan pompuan

Najlaa 'Aqilah said...

kesian perempuan! >_<

sincerely,
Najlaa 'Aqilah

Ahmad Zu Mal Md Rayi said...

Zumal rasa meter keta orang yang drive slow kat lane kanan tu rosak agaknya maybe meter dia naik sampai 200km/j *dalam hati dia, pehal korang bawak laju dari aku duk belah kiri*
Kekadang tension dengan orang bawak slow motion masa traffic light dah hijau. Kalau dah lama hijau tu tak kesah la tapi dia sekoq ja lepas sebab laju cam siput...

Sara Liyana said...

Najlaa : hahaha.kesian kat kita.

Zumal: ha.betol2. Yg jenis tuh agak haran sikit. Masa dok hijau tuh slow ja dia bawak. Bila lampu kuning dh dkt dia pederaih macam org gila. Kita hat belakang nie kena jugak lampu merah. Haram sungguh. Byk dah dok jumpa

Cik Mimie said...

Lesen kereta pun Cik Mimie xde..heeee..suka tumpang org je...hahaha..So, xtau perasaan bile follow org bw cam labi-labi ni...

Post a Comment

 
Copyright 2014 © Reserved to Sara Liyana Design By Cik Nurfarah