7 Jan 2015

dalacin t

hampa masih ingat post hakak yang  pasal Dalacin T tuh? Ingat tak ingat tak ??

Sini hakak cita kat hampa..

Dulu muka hakak nie memang ah tak flawless cam artis. Hampa ingat senang muka nak flawless cam retiss. Muka retis nie hampa tengok depa pakai produk apa. 

So,dedulu muka hakak memang tetiap bulan akan naik jeram. Maksud hakak jerawat. Sesejak hakak jumpa produk dalacin t tuh muka hakak makin kurang jerawat yang timbul. Gituh.

Seingat hakak memang lama bebenau dah hakak dok pakai Dalacin T nie, lama tuh tak dak la sampai 7 8 taun kan.

Tapiiiiii..................

Sesejak tahun lepas, jerawat yang baru start kita sentuh tiba2 nak sakit tuh bila hakak pakai dalacin t macam tak ada apa2, walaupun jerawat tuh jadi kadang2 ja tapi selalunya hakak pakai dedulu, dalam sari ja mesti hilang, tapi dammmmit jerawat nie tak hilang..

Bila 2 3 kali hakak apply tak hilang ,terus hakak memaki hamun dalacin t nie. pesal ah, pesal ah . Ha cemtu la hati hakak masa tuh.. Hang tak rasa nak marah ka, selama nie hang pakai elok ja tiba2 dia jadi kelaku haram jadah tak mau hilang jerawat, mesti hampa bengang kan.

So , satu malam tuh, hakak tiba2 tengah dok garu muka, tiba2 ja rasa sakit, nie mesti jerawat nak keluar nie, dah ar lagi 3 hari majlis kawin abang hakak, dah ah hakak  kalau makeup selalu kat jerawat tuh bertompak then spoil makeup hakak.. 

Malam tuh jugak hakak sapu benda alah tuh kat muka, dekat 45 kali hakak sapu... *** hakak agak ja angka tuh, 

Esok bangun tengok makin besar jerawat....

Hampa tau jerawat hakak nie time2 ada event besaq2 macam kenduri kawin sepupu, kenduri kawin kawan baik, time konvo ka, time2 yang hakak nak kena jumpa orang tuh mesti dia nak naik jerawat besaq,  sakit hati hakak kat jerawat nie tahap meran sakit hati tengok keknis kena proposed kat GV.

Jadi kesimpulan nya selepas menjadi pengguna yang sangat2 lama dengan Dalacin T nie, hakak rasa dia dah tak berkesan dekat muka hakak, dulu masa 3 taun hakak guna dia memang hakak tabik sampai tercabut spring kat dia , tapi lanie pelik pesepa dia dah tak berkesan kat hakak.  

Ada sapa2 yang pakai Dalacin T lebih pada 5 taun , ada masalah macam hakak dak?

25 comments:

Najib Ariyan said...

wow... mengamuk betul nih... tapi ada kalanya sesuatu produk tu takleh nak bertahan lama kat muka kita... kita kena tukar mungkin sebab perubahan kimia dalam kulit kita jadi kan dia tak sesuai... ada orang muka dia memang kena produk yg mahal2 baru menjadi... ada orang yg tak boleh, kena beli yg murah2 jer... ada orang pompuan lebih sesuai pakai produk lelaki dan sebaliknya... pokoknya kalau dah tak serasi memang kena ditukar kepada produk lain

Nur Inani said...

hahaha. dan dan pulak nak keluar time event besar besar kann. jatuh saham hakak. hehehe. nani tak pernah guna lah pulak dalacin t ni :)

Sara Liyana said...

Aah. Skrg nie tgh xda jerawat. Mmg selamat. Tp xpnh try produk lelaki. Takuit cheq

Sara Liyana said...

Mmg suka kuar time event. Benci2

Sya Syahirah said...

haha. sya cadangkan pakai je "elomet" atau oxy, kalau ada parut, letak mederma tp ambik masa sikitla janji ilang kankan? haha :D

Sara Liyana said...

Bagus ke elomet tuh sya syahirah...

h- Zinnirah said...

err.. dengar pun tak pernah. firstime ni. hehhe... tak arif ttg produk kecantikan T-T

Diana Rashid said...

ada bahan lain dia tambah kot..tu yang makin tak elok..agaknya la....

Cik Fafa said...

tak pernah pakai pun. kalau jerawat naik selalu biaq ja, kalau geram sangat bubuh ubat gigi sebelum tidoq. hehe.

nana liena said...

xpernah dengar la nama produk tu..huhu..
kenapa ya dia tumbuh,dlu elok sekarang tak elok..pelik juga..
agaknya sbb akak (stress,pjagaan ),atau mmg produk tu yg bermasalah..

KorN said...

dalacin t..? pestime dgr. tak penah tgk pon cemana.tp kalo qu puteh tu pemes r.. nyampah tgk datin tu.. tp ape kna mngena datin tu ng entry ni.. ? maap lari tajuk sikit

Anonymous said...

Mungkin sebab dah immune dgn dalacin t. Dalacin t kan sejenis antibiotik, kalau terlalu kerap pakai, lama-lama akan immune. Sebab tu suggestion pemakaian dia ialah guna bila ada jerawat sahaja, time tak ada jerawat jangan pakai.

biee cinonet said...

Dia dah sebati dengan drh akak.. akak kene tukar lain .. nama pon ubat ni utk antibiotics meresap dlm drh.. huhu saya baru cuba.. acne mmg kronik.. xtau nk pkai.. so try ni.. dlm 3hari nmpak mengecil dh acne besar kelingking haha.. ^^ terbaikk dalacin-t

Norzana said...

Kalau x silap saya Dalacin-T ni ada % kandungan bahan apa entah, sbb dulu farmasi tu pernah bagi tau dkt saya. Kalau kulit muka teruk dia akan bagi yg tinggi, kalau biasa2 jer % yg dia bagi tu rendah..
Apa pun saya tak pakar dalam bender2 tu, dulu mmg saya guna, sekarang saya standby ikean teh tree oil jer

Norzana said...

Kalau x silap saya Dalacin-T ni ada % kandungan bahan apa entah, sbb dulu farmasi tu pernah bagi tau dkt saya. Kalau kulit muka teruk dia akan bagi yg tinggi, kalau biasa2 jer % yg dia bagi tu rendah..
Apa pun saya tak pakar dalam bender2 tu, dulu mmg saya guna, sekarang saya standby ikean teh tree oil jer

Sara Liyana said...

Hai zana. Sy dah lama x guna dalacin t lepas produk tuh dah xberkesan utk kulit sy. Sy pun pernah guna tea tree oil. Tp xsesuai utk muka sy .muka jd terbakar &kulit mengelupas.sakit sgt. Tp alhamdullilah skrg dh recover

nana said...

Hai, Dalancin-t nie ubat kawalan dan antibiotik dimana pemakai yang ada masalah kulit jerawat memang super duper membantu dalam mengecilkan jerawat dan menghilangkan jerawat, tp tidak di galakkan pakai selalu dan berterusan sebab apabila pemakai memakai dalancin-t ia tidak memberi kesan seterusnya.

saya pernah menggunakan dalancin-t dan pernah mengalaminya. Jerawat mencanak bagai cendawan tumbuh dan jerawat menjadi halus-halus. saya stop menggunakan dalancin-t dan mencari produk altenatif lain pencuci muka khas untuk jerawat Eucerin.

Saya tidak berani menggunakan produk kosmetik, sebab kesan produk kosmetik hanya sementara dan long term kesan kulut muka kita menjadi semakin teruk.

Hanep Razs said...

Akak terlebih dosage ni . Pemakaian ni tak perlu tebal2 . Sbb kulit mcm kita juga , perlu bernafas . Bila dah terlebih dosage , bakteria penyebab jerawat ni akan menjadi resistant , means tht bakteria dh sebati dgn antibiotik . Dan menyebabkan bakteria ni mampu melawan antibiotik tu .

Hanep Razs said...

Akak terlebih dosage ni . Pemakaian ni tak perlu tebal2 . Sbb kulit mcm kita juga , perlu bernafas . Bila dah terlebih dosage , bakteria penyebab jerawat ni akan menjadi resistant , means tht bakteria dh sebati dgn antibiotik . Dan menyebabkan bakteria ni mampu melawan antibiotik tu .

Sara Liyana said...

hanep razs : hakak dah lama tak pakai dalacin t lepas dah xberkesan tu. dah makan taun dah. maybe dah masuk muzium dah cerita ni

Md Alif said...

Salam So skrg akak guna produk ape utk stabilkan balik kulit akak?

Sara Liyana said...

Akak buat treatment muka dkt klinik kulit.....

Md Alif said...

So after buat treatment akak still use dalacin t lg ke?or da gune skincare lain? N suplement plak akak ada amalkan suplement pape x?

Sara Liyana said...

alif : lepas kulit muka dah recover balik. akak dah xpakai dalacin t. jerawat pun dah kurang. xda banyak sgt. supplement tuh akak ambik vit c & e.

Md Alif said...

Ow ok TQ sis 😉

Post a Comment

 
Copyright 2014 © Reserved to Sara Liyana Design By Cik Nurfarah