11 Feb 2015

Tips Berjimat Untuk Perempuan

Zaman sekarang nie kalau pi pasar sehari setakat bawak 10hinggit, tah boleh beli ikan sekilo ja, mau haritu ikan sekilo 12hinggit, beli la ikan setengah kilo, lagi 4hinggit, beda beli nasi lemak 4 bungkus , tuh pun nasik lemak secoet.. 
secoet = sikit


Mak hakak tiap2 hari merungut , kalau pi pasar, sehari ja 100hinggit habis, lagi 2 hari kena pi pasar balik. duit dah macam air mata air dah, katanya la.... Tapi muhung la kalau hakak katakan tak dak langsung orang kat Malaysia nie merungut, tambah2 orang melayu memang kuat merungut, bukti nya buka la page mana-mana, nampak la apa yang hakak cakap tuh.

Hampa tak yah buka page kat fb pun tak pa, nie hakak sendiri tengah merungut..

Perempuan nie memang suka perabih duit. laki pun sama, tengok meran tuh, tengah dok buat bagi Qaseh jadi kuat, esok lusa nak pi kokak si fadzil, tah berapa ribu duit dia melayang sebab nak bagi qaseh kuat..

Kadang-kadang dah masuk dalam bekas tidoqqq dah, tapi sebelum tidoqq mesti nak tengok fb, stegram dulu kan??? Ha macam hakak la jugak, last2 tidoq 3 4 pagi sebab dok survey baju, kasut, handbag cantik, Lahanat betul. esok tuh terus pi bank lepahtu transfer duit ke acc penjual. 
tidoqqq = tidur   & bekas tidoq = katil

Jadi disini hakak nak kongsi tips yang setakat nie pada hakak dah 3 bulan lah hakak boleh simpan duit walaupun 10 hinggit.. mak hakak pun gumbira nampak nya.

kaki hakak nie dah ketaq2 dah nak pi mall, tapi hakak dok tahan gak nafsu haram jadah kuat membeli nih ,pahat kan dalam hati, setakat nak beli lemon 2 bijik tak yah la pi tesco , kalau dak elok 2 3 hinggit melayang , terus jadi berpuluh..

Nafsu pompuan membeli nie bukan ley jangka, kesian kat suami-suami kat luaq sana,tambah2 dapat laki hat jenis tangkai jering, merana lagi la dia...

Ok kat sini , hakak bagi satu tips ja untuk zaman sekarang nie, tak pi mall pun, laman sesawang pun dah macam tempat membeli belah dah.

Tips nya macam nie lah,, tengok kat bawah nah...

^
^
^
^
^
^
^
^

^
^
^

^
^
^

^
^
^

^
^
^

^
^

^
^

^
^

^

^
^

^
^

^
^

^

^

^
^

^
^

^
^

^
^

^
^
Sila off data handphone anda..... Ssenang.

** Once dah off data, lepas tuh wifi pun tak dak, terus tidoq, esok bangkit pi kerja, buat kerja , jangan dok surf internet teruk sangat, satg mula la nak membeli..... 


8 comments:

Nur Inani said...

hhahahah. samalahh kita. kalau dah bukak laman tu laman ni lama pulak jadinyaa. terus tak jadi tido. :P

Najib Ariyan said...

yerrrr... saya setuju... bukak internet boleh membangkrapkan... sebab tu saya haramkan diri sendiri dari membeli apa pun juga dengan online... nak beli juga kena ada depan mata...

Sara Liyana said...

Nurinani: lpas nie off data.hakak tiap2 hari mai krja mata bengkak.Haha. Tidur lmbat

najib: perempuan suka surf brg dlm internet. Cena tuh.xley kawal dh

Diana Rashid said...

jhahah,..betul..survey2 sebelum tidoq tu memang biasa buat..hari2 sampai bangkit pagi rasa tak puas tidoq..

FarhanahAdzlan said...

huwaaa taklehh sehari kee dua hari sekali kee kena bukak at least untuk cuci mata kat online shopp pastu nangis tak dapat beli tak cukup bajet hahaha

Zizie Zack said...

ni mesti sebab akak kuat beli online ni.. hahaha.. zizie pun dah start menabung... pandai2 la disiplinkan diri..

suhailah hamid said...

betul tu, lagi2 kalo buka fb dgn insta lg la nafsu nak membeli membuak2.

Anne Nurain said...

hahaha.. sy takleh off data, satgi kena on balik sbb nak cek wasap, pastu mula la nak buka facebook ngan instagram.. hehehe

Post a Comment

 
Copyright 2014 © Reserved to Sara Liyana Design By Cik Nurfarah