28 Feb 2015

Tips Kempis kan Perut

Hello


Ada sesapa kat sini yang ada masalah peyuttt buncit..

Perempuan ramai gak, kalau lelaki punnnnn ramai....

Tapi...................

Perempuan pun ramai yang adalah masalah dengan peyut nie.. Kawan-kawan hakak selalu dok bincang dalam whatsapp group pasal hal perut2 nie.. LOL

Kadang-kadang kurus tapi perut buncit, kadang-kadang paha besaq batang lidi tapi perut mak aiii buncit..

Bukan buncit sebab lain hokey, maybe cara pemakanan kita dan sebagai nya.. Pikir positip..

Dulu masa form 1 dulu peyut hakak memang tak tau nak cita, dengan bila duduk tayar trektar ada 3 biji kat tepi ni,berlipat2. Masa tuh memang hakak tak peduli, apa sahaja aku sebat nok..

Hampa ingat tak dulu ada pati halia mustajab, dulu ada 1 jenis ja, tak macam sekarang, berjenis2 pati tuh, tapi masa dulu tuh memang mustajab, cuma sekarang ja tak mustajab kot, dulu tiap2 malam hakak sapu kat perut, memang perut hakak jadi kempis.

Pastu kawan hakak memang dah tak zabar dah nak try pati halia nie, sapa tak mau kan perut kempis, alih2 pakai 2 bulan tak mustajab pun perut dia,, tak kempis langsung, hakak pun tak tau kenapa ...

Dari sekolah menengah sampai sekarang pinggang  hakak ukurlilit nya 23inci.

Harap-harap nanti dah beranak pinak pun masih sama la ukur lilit hakak punya pinggang.

Mak hakak dah beranak 5 pun ukurlilit pinggang 26 inci..  Tuh kira dah umur 53 tahun, kalau dedulu tah berapa la ukurlilit pinggang dia.

Sini hakak nak share sikit lah kat hampa yang ada masalah perut buncit tuh, tapi tips yang hakak kongsikan nie jangan hampa buat esok, lusa tinggai dah, selalu nya orang malas nie, hasilnya jarang jumpa yang berjaya. Trust me.....

1. Tak minum ais
*** hakak memang jenis yang minum ais tuh jarang sekali, banyak nya air mineral, dalam setahun tuh ada lah 3 4 kali je minum ais, susah kan nak tinggai?? kawan hakak sekarang nie dah tak minum ais, hasilnya perut dia dah kempis.

2. Mandi sebelum makan

3. Makan tak diselang seli dengan minum


Sebenarnya banyak lagi tips, tapi cam buat sit up tuh hakak tak rajin, so memang selama nie hakak jarang buat sit up, tapi kalau amalkan 3 benda atas nie, perut pun boleh jadi kempis. 
Mak hakak plak jenis makan nasi tak sampai separuh pinggan, sama cam hakak la, so berat dengan pinggang kami sentiasa maintain..  Buat masa sekaran lah, kalau 4 5 tahun lagi besaq gedempol tak tau lah nak kata. hahahha. jangan mai terajang hakak sebab buat cita palsu dah lerrr..

Kalau hampa betoi2 tekad mesti akan berjaya,walaupun benda tuh ambik masa sampai 2 tahun, kalau hampa jenis yang mudah beralasan, jangan kuatir, hampa tak kan dapat apa yang hampa nak, huhuhuuhuhuhu.. 

10 comments:

Najib Ariyan said...

okay... saya pun sedang berusaha ke arah tu.. skrg kalau termakan dulu sebelum mandi tu saya akan terus tak mandi selama beberapa jam sampai lapar balik, ais dah semakin kurang... dan kalau makan memang tak letak air minum atas meja... lepas makan baru minum dalam sejam ke setengah jam ker gitu...

okay nak cerita yang kedua tu... mandi sebelum makan...ada sebab tu... saya cerita: konon satu ketika saya sedang duduk2 kat kedai kopi kat sini, lepas tu ada sorang lelaki berbangsa dusun (Sabahan) dia bercerita pasal bela babi tanpa tau yang saya ni muslim. Dia cerita kalau nak babi tu besar dan cepat gemuk, masa dia makan tu siram air banyak2 seperti mandi... kalau dipancut air pun takper... babi takkan berhenti makan dan hasilnya babi akan cepat besar dan boleh jual... saya diam jer... tapi saya makin nampak rasionalnya mandi sebelum makan dan bukan sesudah makan atau ketika perut penuh... katanya makanan akan basi kalau perut terus sejuk dan jadi lemak... (pandai pulak dusun tu bagi nasihat)...

Sara Liyana said...

Hahha. Pandai lak kan dia bg nasihat. Good luck ye. Semoga berjaya

Inani Hazwani said...

akan diamalkan. hehehehhe ^^

sayidah napisah said...

tiga2 saya dah buat.tapi buncit lagi hahaha

Sara Liyana said...

Sayidah: ambik masa yg agak lama.. tp kena sabar.huhu. Bkn sng nak kempiskan perut. Tp sekali dh kempis mmg berbaloi

Diana Rashid said...

gaya makan yang tak sihat dan tak teratur jjadi punca utama perut buncit..

Zizie Zack said...

patut la.. zizie lnggr pantang.. hihi.. prut ni mkin membuncit pulak... hihi

Cik Nadyya said...

no. 2 salu buat.. nak buat cmne ni? perott takle tahan lapaww la.. hahahah XD

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Nur Razali said...

Sekarang x boleh lg nk kmpiskan perut sbb ada baby...heeee lepas pantang t boleh ikut tips nih ^_^ lagi satu kalau x jalan jgk mmg confirm kene detoks dulu sbb kt usus kite tuh byk hampas yg x dpt nk diclearkan...

Post a Comment

 
Copyright 2014 © Reserved to Sara Liyana Design By Cik Nurfarah