30 Apr 2019

Perlu ke pakai braces aka pendakap gigi?




beberapa tahun lepas aku decide untuk pakai braces. Tahun bila tuh aku tak hingat yerrr ..

Memang betol lah betty lafia whatsoever tuh wujud. Aku ah tuh. dengan braces aku yang buat mulut jadi tebal, muka breakout teruk sebab pakai produk haram jadah mana yang aku kutip pakai pun tak tau. Menjahanamkan duit aku kaw2 masa tuh.

perlu ke pakai braces???

pendapat aku lah. Kalau sebab nak ikut trend tak yah lah adik-adik kakak-kakak sekalian. Memang jahanam duit jaa. hahahhaha.

total kos aku pakai metal braces dalam RM 5000.00. Bayar deposit 2000 then tiap-tiap bulan dalam RM 200.00 macam tuh lah.

Mula-mula tuh okey ja nak bayar, lepas tuh mula rasa senak pankreas nak bayar weh. Harini dapat gaji, esok dah habis. Bagi yang tak kerja tuh pikir masak-masak lah nak pakai ke tak. 

Aku pakai  metal braces nie dalam setahun ja. Dentist dah bagitau awal-awal kat aku. Limit yang dia nak aku pakai dalam setahun ja takut nanti gigi rosak.


Dalam setahun tuh 3x aku cuci gigi okey walaupun aku pakai braces. Bila dah bukak tuh lah aku frust mak enon tuh. gigi depan aku jadi jarang. Dah lah jarang nampak hitam pulak. Mula2 tuh  memang gigi aku okey. Dentist cakap kat aku tuh lah risiko nya.

Kawan aku bukak braces awal sebab nak kahwin, gigi tak sempat nak elok terletak lagi, terus jadi caca merba gigi dia. kecewa weh kalau bayar mahal-mahal.

Aku dulu gatal pakai braces bukan sebab gigi jarang tapi tiap-tiap bulan asyik jadi ulser sebab gigi tergigit mulut sendiri.

AKu plak kena pakai retainer setiap malam. pernah lah aku tak pakai 2minggu sebab retainer pecah. macam aku kata caca merba terus gigi aku. aku pakai retainer jenis

retainer essix : sumber google

retainer essix :sumber google

retainer kekal :sumber google


retainer essix nie harga dia bergantung mengikut klinik masing-masing. macam klinik yang aku buat tuh dalam RM 400. Yang retainer kekal nie first aku buat RM 50 ja. lepastuh harga naik-naik ikut suka hati dia sebab aku tiap-tiap bulan pi pasang dia kes makan karipap lepastuh tercabut. modal semua tuh.

cerita pasal sakit nieh , malas nak ulas , sebab memang sakit yakmat, first aku pasang braces , bukan kata bubur, nak buka mulut pun susah, makan tuh semata-mata telan ja, serupa orang tak dak gigi & gusi ja weh. Gigi bertemu gigi pun sakit sampai ke kepala hotak.

aku pun tak faham orang yang pakai fake braces tuh cena kan. hampa tak takut ka weh gigi jadi caca merba.

Kadang-kadang tuh rasa menyesal gak pakai, dengan kena pakai retainer nya, gigi depan aku yang rosak..

hampa rasa perlu ka pakai braces kalau gigi  dok elok cantik ja ,tak serupa kuntilanak????

12 comments:

Ana Fatihah said...

Memang tak patut pakai kalau takde keperluan. Rugi duit dan bimbang memudharatkan pulak. Lainlah kalau ada sebab utk pakai. Barulah boleh dipertimbangkan. Huhu

Siti Awadah said...

tak pakai.. x tau sbb apa mcm takut je... Jemput singgah ke blog saya juga Sis Hawa Dot Com . TQ

Nurzarini Ismail said...

Takutnya pakai braces..suami dok kata nak pakai braces la apa. Dia tak tau dark story pasal braces ni lagi. Nanti nak cerita kat beliau..

OKje said...

Anak yg kecik hari tu pernah gak mintak nak pakai braces.... padahal ok je gigi dia, saja ja nak ikut trendlah tu hihi... Tp nasiblah mak dia tak layan pun...
Gitu punya hazab noh pakai braces ni.... agaknya tengok kesesuaian org yg pakai tulah kot ye Sara. Tp Jihan Musa jadi cantik pulak lepas bukak braces ni kan

Dunia Zumal said...

Nampak cantik je gigi orang yang pakai braces ni

Nina Mads said...

Alhamdulillah gigi elok.. kalau bukak braces cantik ok jugak ni lg teruk baik tak payah

ejulz said...

terbaek :)

عبده العمراوى said...


شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة تنظيف كنب بالخبر

aida said...

saya baru 2 minggu lepas bukak braces. Doc pasangkan fix retainer.RM600 rege dia! mahal ya ampun. lepas tu 6 hr kmudian dawai terbukak, satu hr xle makan pape sbb dawai tu terpacak dlm mulut. nak bercakap pun xselesa. pastu doc pasang balik, ni td p makan kacang, trus terasa simen dawai tmpat yg sama pecah.... yaAllah naye lagu ni, ngan doc cuti krismas seminggu!! fasa retainer lebih teruk drp braces. ingat2 balik bagus lagi redha je dgn keadaan gigi yg buruk daripada menanngung seksa smpai mati macam ni!hukhukhuk

sesila putri said...

Nonton Film BOKEP Lengkap Nya Klik disini ↓↓↓↓↓↓

VIDEO BOKEP
BOKEP INDONESIA VIRAL 2020
BOKEP BARAT TERBARU
BOKEP THAILAN TER HOT
BOKEP ASIAN TERLENGKAP
BOKEP KOREA TERUPDATE
HENTAI TERBAIK
BOKEP JEPANG 2020 TERBAIK
FILM BOKEP TERLENGKAP DAN TERUPDATE


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nonton Film FULL SUBTITLE INDONESIA, Download Film Sub Indonesia, Film INDOXXI, Dan Drama Korea Terupdate Nya Klik disini ↓↓↓↓↓↓



LK21
STUDIOFILM21
DRAKOR
INDOXXI
BIOSKOP KEREN
FILMAPIK
INDOXX1
ANIME

Jangan Lupa Klik Link Di Atas Ya Kak ^^

LONTONG BETUTU said...

Kumpulan Film Bokep Dan Bokep terbaru 2020 ( DIENTOT.SITE )
DIENTOT.SITE
MELAYANI KAKEK BEJAT

BOKEP OJOL

DIJUAL OLEH SUAMI

JADI BAHAN TARUHAN

NONTON FILM TERBARU INDOXXI

John trabota said...

Naya siapa yg terbaca artikel minah sorang ni.. Aku pakai braces dah 3tahun..xpenah pulak sakit.. Apetah lagi sakit smpai otak.. Citer nak gempak je minah ni.. Menipu tu dosa tau.. Kalau cerita ko betul kenapa makin melamabak je org pakai sekarang..

Post a comment

 
Copyright 2014 © Reserved to Sara Liyana Design By Cik Nurfarah