23 Jan 2015

Nenek 100 tahun tabah jaga anak oku

Gambar nie hakak ambik dalam fanpage omputih.. hakak pun tak ingat sapa, siap dapat likes sampai 2 juta lagi, kalah meran fans lanji...

Pernah tak hampa baca kisah nenek berumur 100 tahun yang menjaga anak OKU berumur 62 tahun.

Gini...

Mak hakak dengan nenek nie ada ikatan persaudaraan tapi hakak tak hingat plak sedara macam mana,.. Dedulu hakak nie tah apa apa sikit, hakak kalau time raya cukup takut nak pi rumah nenek nie, hakak takut dekat anak dia, kalau mak bapak hakak pi rumah dia, gerenti hakak tak turun rumah dia, aku duduk senyap dalam kereta dik , keras aku dalam tuh.. 

Tapi tuh masa kecik-kecik ah, bila dah besar nie matang lah kan..Gituh.

Hoceyyyy..Kita start cita ek...

Tok nyang Meliah nie seperti semua tau umur dia 100 tahun, anak dia umur 62 tahun, tapi ikut cakap tok nyang sendiri umur dia dah lebih dari 100 tahun tau, masa zaman jepun british dulu bukan sama macam sekarang nie, dah beranak 3 4 tahun baru pi daftar, so umur dia dah lebih dari 100, jangan tanya hakak berapa umur betol tok nyang, masalah dia pun tak ingat berapa...

Anak dia nie kalau kat kampung orang panggil awang lembik@lembut, tok nyang panggil anak dia awang lembut, sekali hakak la terikut2 panggil dia cemtu, maybe orang kampung dulu -dulu kan ada banyak nama gelaran, macam kat kampung hakak nie, ada nama kri ayam, saad lalang, li tongga. macam-macam nama.

Ok berbalik kepada cita...

Anak tok nyang sebenarnya bukan OKU dari lahir lagi, dia demam panas katanya, demam panas terus jadi macam sekarang.. Ikut cerita nenek hakak dia nie demam panas bersebab, mak hakak ja tak bagi tulis dalam nie, mak hakak siap warning lagi, kalau hang tulis semua apa aku cakap, mati hang aku tenyeh dengan cabai. Hakak pun buat-buat takut pi la...

Ada orang tanya tak dak adik beradik lain ka???

Anak tok nyang nie cuma sorang ja ya, tak dak yang lain, suami tok nyang hakak nie pun dah meninggal lama dah...Tinggai lah depa 2 beranak ja.

Rumah tok nyang hakak nie rumah kayu yang ada tangga, kat bawah dia cuma tanah, hampa semua tau kan rumah macam mana???

Dulu kalau dia nak kencing berak pun mak dia yang angkat ke depan basuh, bayang kan lah mak dia sampai sekarang masih buat benda yang sama dekat dia, umur 100 tahun angkat anak pi basuh bagi mandi. Kalau hakak sendiri pun tak tau macam mana lagi mampu ke haku diknon..

Dekat rumah sebelah tok nyang hakak nie ada lah sedara mara dia yang terdekat, so depa-depa nie lah yang akan masak bagi makan dekat tok nyang dan anak dia...

Baru-baru nie hakak pi la rumah baru depa, Dato' Mukhriz bagi sumbangan peribadi untuk bina rumah baru dekat depa nie, masa hakak pi tok nyang hakak nie tanya la anak dia nak apa, bagi minum ayaq tak mau lagi, last2 bagi rokok , siap hisap keluar asap lagi. Hebat diknon. 

Anak tok nyang hakak nie tak boleh cakap effect dari demam panas dia, dia cuma mampu gelak lepas tuh bunyi2 . 

Tok nyang hakak nie kuat tau, kalau tak kuat cemna la kan nak jaga anak dia,nak angkat anak dia lagi , sakit pun jarang, cuma pendengaran dia ja dah makin kurang, baru -baru nie hakak pi mata pun tak berapa nak nampak dah,kesian sangat... 

Lepas tuh dengar cita depa nie dah tak duduk rumah baru tu dah sebab susah tok nyang hakak nak angkat anak dia, kalau rumah lama tuh tak berapa jauh sangat dia nak angkat, sekarang nie dia dah duduk dekat rumah lama balik.

Rasa kesian tak pernah hilang dalam hati kami, semua tak pernah berhenti berfikir nanti kalau tok nyang dah tak dak sapa lah dapat ganti tempat dia, sama ka layanan yang anak dia dapat, macam mana anak dia nanti, boleh ke terima..

Mak hakak cakap dia pun dah makin uzur dah sekarang nie... Dah tak kuat macam dulu...

Dulu tok nyang selalu gak ah cakap, kalau tuhan tuh nak tarik ajal salah sorang dari depa, biar la allah tarik nyawa anak dia dulu, sebab ke depan sapa lah nak jaga dia...

Sebenarnya hakak pun tak tau nak tulis apa, so cerita berhenti takat nie ja.. Gituh

Sekian terima kasih.

21 Jan 2015

ronaldo meninggal kan kekasih


Hampa ingat tak post pasal ronaldo meninggalkan kekasih dia tuh kan.nie hakak jumpa dalam komen-komen yang banyak tu.

Hakak nie jahil bab2 agama  nie, tapi yang hakak tau la ronaldo nak baca ke wak...

Hakak harap satu hari nanti ronaldo boleh la fahami ayat dia, dan terus teruja lalu terkejut lalu dia bertanya kepada kita apakah maksud sebenar ayat beliau dan apakan motif nya berkomen seperti itu. Gituh

Hakak seorang yang suka berfikit negatif.hahahaha

19 Jan 2015

Kenapa Gaji Perlu Dinaikkan

Hello

Pa habaq semua.

Hakak nak share cita sikit kat hampa semua.

Bebaru nie boss hakak kata " bila hang last naik gaji ?"...

Masa gaji hakak naik tuh hakak tak tau bila , kira lupa dah la...

Boss hakak nie lebih kurang cam hihitler sikit ah, hampa ingat senang2 dia nak penaik gaji hakak,Antara syarat  untuk kenaikkan gaji , hakak kena submit paper work sebab-sebab kenapa gaji hakak perlu dinaikkan. Ingat senang macam kerja tempat lain, nak naik 2 3 puluh pun banyak songeh.

Hakak semalam tidoq pukui 3 pagi hampa tau sebab dok pikiaq 20 sebab dan alasan kenapa gaji perlu dinaikkan. Cilakak 20 kot alasan, apa lah hakak nak goreng kan.

Tadi pagi masuk ja ofis terus pegang keyboard , aku goreng sampai 20 alasan dalam masa sejam. Pergh rasa lega sungguh dapat siapkan kertas kerja tuh.

Masa hantar kertas kerja tuh hati dah berbunga2 dah ah hakak nie, kot-kot gaji dah naik bole ah buat giveaway cam ritu lagi.

Lepas ja hakak bagi kertas kerja tuh, nampak dia dok conteng ja. 

Pedia lah boss hakak nie, nak bagi gaji naik pun macam-macam.

Satg hakak tunjuk hampa beberapa sebab gaji hakak perlu dinaikkan yang dimasukkan dalam kertas kerja hakak.




sebanaunya hakak scan ja benda nie , malas aku nak tangkap gambaq cantik-cantik bagi kat hampa. Yang bertanda pen merah tuh semua jawapan dari boss hakak. Menyesal plak aku buat kertas kerja bagi dekat dia.

Dan hampa tau apa alasan dia???? 

Malas nak cita kat hampa, buat sakit hati hakak ja, mesti ah negatif kan.

*****Ada setengah orang suka baca blog hakak nie dengan sudut yang negatif, sat lagi ada la yang kata kohajaq betul minah nie dengan boss dia, hello uolllssss boss hakak ok ja, siap dok hihihi lagi, bahagia betul dia sekarang nie kan. dan hakak jua akui memang BM hakak bila ditranslate dalam bahasa baku tahap haram jadah punya teruk, tengok hakak tulis blog dah ah, teruk tak teruk aku peduli hapa nok...

7 Jan 2015

dalacin t

hampa masih ingat post hakak yang  pasal Dalacin T tuh? Ingat tak ingat tak ??

Sini hakak cita kat hampa..

Dulu muka hakak nie memang ah tak flawless cam artis. Hampa ingat senang muka nak flawless cam retiss. Muka retis nie hampa tengok depa pakai produk apa. 

So,dedulu muka hakak memang tetiap bulan akan naik jeram. Maksud hakak jerawat. Sesejak hakak jumpa produk dalacin t tuh muka hakak makin kurang jerawat yang timbul. Gituh.

Seingat hakak memang lama bebenau dah hakak dok pakai Dalacin T nie, lama tuh tak dak la sampai 7 8 taun kan.

Tapiiiiii..................

Sesejak tahun lepas, jerawat yang baru start kita sentuh tiba2 nak sakit tuh bila hakak pakai dalacin t macam tak ada apa2, walaupun jerawat tuh jadi kadang2 ja tapi selalunya hakak pakai dedulu, dalam sari ja mesti hilang, tapi dammmmit jerawat nie tak hilang..

Bila 2 3 kali hakak apply tak hilang ,terus hakak memaki hamun dalacin t nie. pesal ah, pesal ah . Ha cemtu la hati hakak masa tuh.. Hang tak rasa nak marah ka, selama nie hang pakai elok ja tiba2 dia jadi kelaku haram jadah tak mau hilang jerawat, mesti hampa bengang kan.

So , satu malam tuh, hakak tiba2 tengah dok garu muka, tiba2 ja rasa sakit, nie mesti jerawat nak keluar nie, dah ar lagi 3 hari majlis kawin abang hakak, dah ah hakak  kalau makeup selalu kat jerawat tuh bertompak then spoil makeup hakak.. 

Malam tuh jugak hakak sapu benda alah tuh kat muka, dekat 45 kali hakak sapu... *** hakak agak ja angka tuh, 

Esok bangun tengok makin besar jerawat....

Hampa tau jerawat hakak nie time2 ada event besaq2 macam kenduri kawin sepupu, kenduri kawin kawan baik, time konvo ka, time2 yang hakak nak kena jumpa orang tuh mesti dia nak naik jerawat besaq,  sakit hati hakak kat jerawat nie tahap meran sakit hati tengok keknis kena proposed kat GV.

Jadi kesimpulan nya selepas menjadi pengguna yang sangat2 lama dengan Dalacin T nie, hakak rasa dia dah tak berkesan dekat muka hakak, dulu masa 3 taun hakak guna dia memang hakak tabik sampai tercabut spring kat dia , tapi lanie pelik pesepa dia dah tak berkesan kat hakak.  

Ada sapa2 yang pakai Dalacin T lebih pada 5 taun , ada masalah macam hakak dak?

Tempat Hakak

gambar gugle


Jikalau hampa semua nak pi satu satu tempat, maksud hakak kalau nak pi melancong la kan , hampa nak tempat macam mana???Ayat jikalau plak hakak guna harini. Sangat sopan gituh.. 

Kalau hakak la hakak lebih suka tempat tuh ada pantai lepahtu banyak tempat juai barang dengan makan. 

Sebab tuh setiap kali hakak pi mana-mana, bila balik timbang sukat kati badan hakak mesti naik lebih dari 3 kilo walaupun hakak pi cuma 2 hari. Gituh dikk.. Hakak kalau bab-bab melantak nie lebih dari beli saka, tah saka pun takut dengan hakak.


Tuari hakak berkomunikasi lah dengan kawan hakak dekat alam maya nun, hakak cakap " hang mai ah tempat aku wei, lama kot tak jumpak hang" . Kawan hakak nie budak luaq tapi hakak kalau hantem kromo cakap kedah pun dia paham, ada setengah tuh hakak cakap apa pun depa tak paham, shit betul...

Besa lah, kalau kita nak pi satu satu tempat tuh, mesti kita nak tanya, " apa best tempat ko tuh banding tempat aku" . Dalam hati hakak cilaka budak nie...

Dik kalau hampa nak tau tempat hakak nie pantai pulau sungai pun tak dak dik,nak cari khinzir pun dia dah migrate jauh dah, ini kan pulak shoping kompleks, yang ada banyak cuma satu dik , sila lah tengok gambar kat bawah.... Berlambak sangat benda nie kat tempat hakak, sampai rasa benci gila, rasa macam nak pi teranjang laju2 bagi jatuh, hampa bayangkan jarak satu tempat tuh cuma 1kilo tapi ada 2 traffic light, dan setiap kali turn hang mesti merah, dan masa tuh hampa rasa lah macam mana setiap hari hakak dah bermusuh dengan benda kat bawah nie



ehsan gugle

5 Jan 2015

Style Tudung Bawal Terkini

Sekarang nie hakak merasakan blog hakak teramat lah sendu... Blog hakak nie dah bermacam-macam dijanjikan untuk ditulis, kalau orang dolu-dolu kan, kalau dengar mitos2 tuh dah bole tercirit k, hang tak buat apa hang janji esok lusa hang hangit la kena panah petir.. Gituh.... Scary betul .....

Meh sini meh, hakak nak cita sikit kat hampa, bagi yang pompuan mesti paham, kalau jejantans nie bukan nak faham sangat kalau hakak cita pun kan. Kita kalau pompuan nie bukan nak sempat sangat kan bersiap kalau pi kerja betui dak? kakadang tuh bedak pun tak sempat calit? Calit = (taktau bahasa baku pedia)

Hakak nie sejenis manusia yang tak suka pakai tudung instant , sebab apa??? Muka hakak memang over nenek nenek gituh, mak hakak cakap muka hakak macam orang tua, so hakak pun try pakai jugak, pi depan cermin nakharom sebijik macam mak sedara hakak.. Memang sangat tak shesuai. 

Lagipun hakak kalau nak beli tudung makcik paridah tuh mana mampoo dik, makan maggie lah hakak tetiap bulan, walaupun tudung nya memang kedebabom tahap putera puteri punya cantik tapi hakak mampu tengok ja.

So tetiap hari hakak nie kalau nak pi mana -mana pun mesti ada dua tudung ja. Wide shawl & tudung bawal. 

Kalau zaman masa hakak sekolah menengah dulu-dulu, tudung bawal nie memang famous bak nazim othman kena interview ngan melody, panas sokmo... Style tudung bawal time tuh selimpang kiri kanan lepas tuh buat simpul siput.. Sangat simple uolls. 

Time dulu tuh tudung bawal harganya mahal bapak ok... Hakak ingat lagi mak hakak beli tudung bawal yang ada batu, rm 50 satu, mak hakak guna sampai 3 tahun tudung tuh, dari jauh batu dia bersinar kena mata boleh buta k. Alaaaa, sekarang  nie tudung bawal dah makin murah,tak macam dulu2...

Sepanjang dok berleter panjang nie baru lah hakak nak kongsi kan entry hakak kali nie dengan 3 4  style TUDUNG BAWAL TERKINI yang hampa rasa "lah tudung bawal nie untuk makcik makcik punya  ja k" , sorry nok, sekarang nie tudung bawal dah boleh dipelbagaikan style nya. Ko tengok datin juma tuh pakai tudung bawal lagi cantik dari pakai tudung ada berlian 400 karettt..


#Style 1
 

#Style 2
#Style 3
#Style 4


Sekarang hampa decide lah mana satu style yang hampa nak try, style macam shila hamzah pun ada jugak, cuma hakak ja malas carik..

Hakak kalau tak sempat sangat, hakaK buat je style no 4 tuh, senang gila babas. Cucu sedara hakak pun reti pakai cam gituh..Hakak suka style no 2 tuh tapi xpandai lak nak bikin, no 1 malas nak komen...

Alaaa, hampa buka ja video-video tutorial  yang hijabista dok hupload tuh kalau tak reti nak buat

Selamat mencuba!




2 Jan 2015

Melintas Jalan

Memalam camgini sambil kaki bersilang kat coffee table ,menghirup sisa sisa terakhir susu kambing yang sumpah bau nya macam kambing tak mandi, line wifi yang cam khinzir dan kesihatan yang dah seminggu demam dan batuk, maka hakak berharap malam nie ada lah satu entry dalam blog nie..

semalam hakak pi sepital.... Almaklumlah parking hospital nie semuanya hakak rasa hampeh kan, kalau ada satu parking kosong, berpuluh2 bijik keta satu masa tunggu turn nak masuk, tak tau lah dalam sehari berapa ribu jenis keta yang ada kat hospital tuh.. Ok, nak dijadikan cita hakak semalam demam batuk bagai nak rak sapa la nak simpan parking kat hakak nie , mau tak mau terpaksa lah menapak pi kat hospital tuh dengan parking dekat 500 meter...

Masa hakak nak lintas jalan tuh, hakak nie punya lah celapak pi cari line kuning ka apa tah nama dia, yang untuk lintas jalan tuh, hakak pun lalu la atas tuh, hakak ada nampak keta satu mai, tapi yang hakak pelik nya dia punya celapak mai kat hakak punya laju , kalau jet tuh laju , kiranya dia lagi laju lah... Celapak = rushly (tak tau bahasa melayu baku benda apa)

Ok hakak classified mangkuk nie mesti nak terberak sangat sebab tuh lah aku nak lintas dia mai macam nak bagi aku mati ja..

Masa hakak odw nak balik & nak pi kat kereta, tempat yang sama jugak hakak lintas,masa hakak separuh jalan tengah melintas tuh, hakak perati amboi kemain laju keta dia bawak, hakak pun pelik, dia tak nampak aku ka apa.. seriusly walaupun kat hospital, orang2 kat tempat hakak nie, langsung tak bertimbang rasa.. Tak tau la pasai apa.

Hakak kalau ada sakit jantung, mau boleh mati terkejut beruk kalau 5 6 kali lintas kat dalam hospital tuh..

Bukan cakap kat dalam hospital ja, kalau hampa mai depan rumah hakak nie, kalau hampa nak lintas jalan mau dekat setengah jam baru bole menyeberang, kalau lintas ikut suka kompem esok icu lah tempatnya..

Tapi bukan hakak nak kondem, dulu masa hakak pi singapore , dia tengok kita lintas mengejut, sekali depa mengejut berenti, tapi memang kat sana, kalau orang melintas depa berenti keta cepat2, kalau kat tempat hakak, sorry naik loqi dik... loqi = lori.

Tak yah lah hakak cita perihal orang singapore, kalau pi penang pun, yang orang kata bawak keta macam harem jadeh tuh, tapi bila orang lintas jalan, depa tetap berenti dan slow keta.

Tak tau lah pasepa orang kat tempat hakak nie perangai megah dia lebih pada keja perdana menteri lagi... Dia punya eksyen bawak keta, tak tau nak cita lah, jauh lagi nak hormat orang lintas jalan, sebenarnya depa nie memang akan berenti jugak, tapi sebelum nak berenti keta tuh, depa punya pederaih keta buat orang tuh jantung terkeluaq dulu sebelum dia berenti.. pederaih = bawak laju

Nie bukan hakak kata kat semua nah, bagi yang mana terasa tuh ambik la, yang tak terasa tuh memang hampa hormat pejalan kaki macam hakak nie..
 
Copyright 2014 © Reserved to Sara Liyana Design By Cik Nurfarah