28 Feb 2015

Tips Kempis kan Perut

Hello


Ada sesapa kat sini yang ada masalah peyuttt buncit..

Perempuan ramai gak, kalau lelaki punnnnn ramai....

Tapi...................

Perempuan pun ramai yang adalah masalah dengan peyut nie.. Kawan-kawan hakak selalu dok bincang dalam whatsapp group pasal hal perut2 nie.. LOL

Kadang-kadang kurus tapi perut buncit, kadang-kadang paha besaq batang lidi tapi perut mak aiii buncit..

Bukan buncit sebab lain hokey, maybe cara pemakanan kita dan sebagai nya.. Pikir positip..

Dulu masa form 1 dulu peyut hakak memang tak tau nak cita, dengan bila duduk tayar trektar ada 3 biji kat tepi ni,berlipat2. Masa tuh memang hakak tak peduli, apa sahaja aku sebat nok..

Hampa ingat tak dulu ada pati halia mustajab, dulu ada 1 jenis ja, tak macam sekarang, berjenis2 pati tuh, tapi masa dulu tuh memang mustajab, cuma sekarang ja tak mustajab kot, dulu tiap2 malam hakak sapu kat perut, memang perut hakak jadi kempis.

Pastu kawan hakak memang dah tak zabar dah nak try pati halia nie, sapa tak mau kan perut kempis, alih2 pakai 2 bulan tak mustajab pun perut dia,, tak kempis langsung, hakak pun tak tau kenapa ...

Dari sekolah menengah sampai sekarang pinggang  hakak ukurlilit nya 23inci.

Harap-harap nanti dah beranak pinak pun masih sama la ukur lilit hakak punya pinggang.

Mak hakak dah beranak 5 pun ukurlilit pinggang 26 inci..  Tuh kira dah umur 53 tahun, kalau dedulu tah berapa la ukurlilit pinggang dia.

Sini hakak nak share sikit lah kat hampa yang ada masalah perut buncit tuh, tapi tips yang hakak kongsikan nie jangan hampa buat esok, lusa tinggai dah, selalu nya orang malas nie, hasilnya jarang jumpa yang berjaya. Trust me.....

1. Tak minum ais
*** hakak memang jenis yang minum ais tuh jarang sekali, banyak nya air mineral, dalam setahun tuh ada lah 3 4 kali je minum ais, susah kan nak tinggai?? kawan hakak sekarang nie dah tak minum ais, hasilnya perut dia dah kempis.

2. Mandi sebelum makan

3. Makan tak diselang seli dengan minum


Sebenarnya banyak lagi tips, tapi cam buat sit up tuh hakak tak rajin, so memang selama nie hakak jarang buat sit up, tapi kalau amalkan 3 benda atas nie, perut pun boleh jadi kempis. 
Mak hakak plak jenis makan nasi tak sampai separuh pinggan, sama cam hakak la, so berat dengan pinggang kami sentiasa maintain..  Buat masa sekaran lah, kalau 4 5 tahun lagi besaq gedempol tak tau lah nak kata. hahahha. jangan mai terajang hakak sebab buat cita palsu dah lerrr..

Kalau hampa betoi2 tekad mesti akan berjaya,walaupun benda tuh ambik masa sampai 2 tahun, kalau hampa jenis yang mudah beralasan, jangan kuatir, hampa tak kan dapat apa yang hampa nak, huhuhuuhuhuhu.. 

11 Feb 2015

Tips Berjimat Untuk Perempuan

Zaman sekarang nie kalau pi pasar sehari setakat bawak 10hinggit, tah boleh beli ikan sekilo ja, mau haritu ikan sekilo 12hinggit, beli la ikan setengah kilo, lagi 4hinggit, beda beli nasi lemak 4 bungkus , tuh pun nasik lemak secoet.. 
secoet = sikit


Mak hakak tiap2 hari merungut , kalau pi pasar, sehari ja 100hinggit habis, lagi 2 hari kena pi pasar balik. duit dah macam air mata air dah, katanya la.... Tapi muhung la kalau hakak katakan tak dak langsung orang kat Malaysia nie merungut, tambah2 orang melayu memang kuat merungut, bukti nya buka la page mana-mana, nampak la apa yang hakak cakap tuh.

Hampa tak yah buka page kat fb pun tak pa, nie hakak sendiri tengah merungut..

Perempuan nie memang suka perabih duit. laki pun sama, tengok meran tuh, tengah dok buat bagi Qaseh jadi kuat, esok lusa nak pi kokak si fadzil, tah berapa ribu duit dia melayang sebab nak bagi qaseh kuat..

Kadang-kadang dah masuk dalam bekas tidoqqq dah, tapi sebelum tidoqq mesti nak tengok fb, stegram dulu kan??? Ha macam hakak la jugak, last2 tidoq 3 4 pagi sebab dok survey baju, kasut, handbag cantik, Lahanat betul. esok tuh terus pi bank lepahtu transfer duit ke acc penjual. 
tidoqqq = tidur   & bekas tidoq = katil

Jadi disini hakak nak kongsi tips yang setakat nie pada hakak dah 3 bulan lah hakak boleh simpan duit walaupun 10 hinggit.. mak hakak pun gumbira nampak nya.

kaki hakak nie dah ketaq2 dah nak pi mall, tapi hakak dok tahan gak nafsu haram jadah kuat membeli nih ,pahat kan dalam hati, setakat nak beli lemon 2 bijik tak yah la pi tesco , kalau dak elok 2 3 hinggit melayang , terus jadi berpuluh..

Nafsu pompuan membeli nie bukan ley jangka, kesian kat suami-suami kat luaq sana,tambah2 dapat laki hat jenis tangkai jering, merana lagi la dia...

Ok kat sini , hakak bagi satu tips ja untuk zaman sekarang nie, tak pi mall pun, laman sesawang pun dah macam tempat membeli belah dah.

Tips nya macam nie lah,, tengok kat bawah nah...

^
^
^
^
^
^
^
^

^
^
^

^
^
^

^
^
^

^
^
^

^
^

^
^

^
^

^

^
^

^
^

^
^

^

^

^
^

^
^

^
^

^
^

^
^
Sila off data handphone anda..... Ssenang.

** Once dah off data, lepas tuh wifi pun tak dak, terus tidoq, esok bangkit pi kerja, buat kerja , jangan dok surf internet teruk sangat, satg mula la nak membeli..... 


1 Feb 2015

CubeShawl

Uolls pa khabaq..

Harini hakak nak bagitau kat hampa semua na..

Bersempena dengan promosi wideshawl dari kawan hakak nie , dia umumkan ada discount untuk pembaca yang mai dari blog hakak,. Betoi ka???

Betoi la... 

Apa yang perlu dibuat???

1. Click instagram Cubeshawl
2. Pilih tudung yang diknon minat ♥♦♥♦♥♦
3. Whatsapp ke no 011-12428635
4. Mention yang hampa nie dari "blog sara liyana"
5. Tunggu postage

Kat bawah nie hakak upload sebahagian shawl yang ada kat kawan hakak tuh.. Tudung2 yang minah nie jual banyak nya shawl jelah, arabic airbrush wideshawl, bawal satin batik, tudung nelopa, H& M wideshawl..


Senang kan nak dapat tudung dengan harga discount yang kedababom, So hampa pi la terjah instagram cubeshawl tuh.

Dan salah seorang dari hampa-hampa yang berminat nie akan di beri shawl yang percuma,, yeahhhhhhhhh... Shawl apa ek??? Harus lah pi terjah sendiri, hakak sibuk uolls, sibuk nak pikat hari bangmeran kita...

 
Copyright 2014 © Reserved to Sara Liyana Design By Cik Nurfarah